MammaVeronica

Här får ni läsa om mig och mitt liv på landet med min man och fyra barn. Efter flera års kämpande med heltidsstudier lantliv och barnafödande är jag äntligen färdig sjuksköterska!! Jag jobbar heltid inom psykiatrin och livet börjar sakta återgå till ett lite lugnare tempo. Nu ska vi se vad det blir av livet i fortsättningen, nu när en stor milstolpe är passerad!

Skolskjuts som alla barn ska ha rätt till!

Publicerad 2017-07-25 10:00:27 i Hemma hos oss...,

Det diskuteras friskt om detta i ett inlägg i Facebook gruppen "Händer i Lekeberg". 
 
Hittills har jag tagit detta med en nypa salt då papprena jag fick hem var såpass tokiga att jag helt enkelt trodde att det blivit fel och att detta kommer att fixas till så fort rätt folk är tillbaka från semestern.
 
Men nu verkar det stämma, att barnen 5, 7 och 9 år skall promenera 40 minuter från bussen. Stora tjejen har inte fått sina busstider än och vet således inte om hon behöve hämta busskort hos kommunen om två veckor.
Känns inte helt okej, Rickard har inte ens varit så långt hemifrån i dagsljus på egen hand. Här finns liksom inte cykelväg och gatlysen.
 
Har fått höra att det bara är att skaffa pannlampor åt dem. Jo visst, det har vi gjort, det är ju några som redan går till busshålsplatsen nära oss. Nu har de hyffsat dyra lampor som lyser hjälpligt. Dock är det barn vi pratar om, lampor har glömts på i väskan och batterier går åt som smör. Vi vet om det, batterier har vi hur mycket som helst vintertid. Men för en promenad på 40 minuter varje dag? Och lite väntetid på det? Kyla?
Ett annat problem för de två stora som skulle kunna välja att cykla till bussen är att det är olika hållplatser. Cykeln finns alltså inte där på hemvägen. 
 
Någon tyckte att det är rättvist, samma regler som för den som bor i stan. Jag håller med till en viss del. Om du bor i stan kan du ha två kilometer till skolan utan att få åka buss. Här kan iallafall jag se några skillnader: Barnet har tillgång till gatubelysning och cykel/gångvägar samt trafikljus och övergångställen när de skall korsa vägen, samt det viktigaste av allt, de är framme vid skolan efter sin promenad!! När våra barn kommer till bussen så återstår en timma och femton minuter av resan.  
 
Håkan Söderman som är kommunalråd kommenterar inte det hela mer än att hänvisa till "gällande regler" i vilka jag kan läsa att upp till årskurs 4 skall det vara max 2 kilometer till busshållsplatsen. Därav trodde jag det var ett misstag, eftersom vi har 3 kilometer till Lövsta. Jag har mejlat skolskjutsansvarig som vidarebefodrat mailet till länstrafiken. Konstigt, tidigare har jag fått svar att allt ska gå genom kommunen...eftersom de bestämmer.
 
I början när Emma var liten fick hon gå till våra brevlådor, det är acceptabelt, dock märkte vi att även det är lite långt när man är liten. Där kunde dock inte bussen vända utan den fick åka vidare till Bergstorp för att vända, vilket är längre än hem till oss där det finns en vändplan. Peter fick tillslut tag på chauffören och kunde visa en skogsväg som de kunde backa in på och vända, lite närmre hem till oss utan att åka fram liksom.
 
När jag läser i tråden på facebook så förstår jag att förvaltningschefen verkar ana ett problem, Kommunalrådet tycker att allt är som det ska. Om det stämmer som det skrivs i tråden så har han till och med svarat en invånare att man väljer vart man bor!! Javisst det gör man, men är inte det ett ovanligt korkat uttalande i en kommun som lekeberg? Bor verkligen alla viktiga personer i Fjugesta? Vi älskar att bo på landet och tror faktiskt att våra barn mår bra av det. Om vi skulle tvingas flytta på grund av skolskjuts så skulle det inte bli till Fjugesta, utan närmre våra jobb. Nu är inte flytt aktuellt för oss eftersom dessa skolskjutshaverier infaller på mina lediga dagar (annars är de ju på fritids), så jag kommer ju självklart se till att mina barn kommer hem säkert oavsett var de blir avsläppta. Även om det innebär kallstart av dieselbil på vintern, det är ju också en aspect, vore det inte bättre att den varmkörda bussen kör fram? 
Redan nu blir ju barnen sena från bussen ibland, jag har gått och mött dem ibland när jag tyckt det tagit längre tid än förväntat och hittat Axel vid bäcken ett antal gånger. Det är ju allid för långt bort när det handlar om vatten, men på den nya "rutten" fins det fler vattenfällor som jag nog inte vill att de små ska testa själva.
 
Jag väntar med spänning, någon sa att nytt beslut ska tas i vecka 31, kan ju säga att vi inte har sämsta utgångsläget, det var flera som det är sämre för. Så efter vecka 31 kan det bli hursom. Trist bara att ingen hör av sig. Man bara blir hänvisad vidare... Och så mitt i semestern när man har annat att fixa med!

Kommentarer

Postat av: Svintoflickan

Publicerad 2017-07-25 23:17:00

Låter inte klokt ! Klart dom inte kan gå. Å då passar det minsann jämföra med stan... görs det ju sällan i positiva saker ...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

mammaveronica

Här får ni läsa om mig och mitt liv på landet med min man och fyra barn. Efter flera års kämpande med heltidsstudier lantliv och barnafödande är jag äntligen färdig sjuksköterska!! Jag jobbar heltid inom psykiatrin och livet börjar sakta återgå till ett lite lugnare tempo. Nu ska vi se vad det blir av livet i fortsättningen, nu när en stor milstolpe är passerad!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela