NurseCarlsson

Här får ni läsa om mig och mitt liv på landet med min man och fyra barn. Efter flera års kämpande med heltidsstudier lantliv och barnafödande är jag äntligen färdig sjuksköterska!! Jag jobbar heltid inom psykiatrin och livet börjar sakta återgå till ett lite lugnare tempo. Eller inte... Livet som sjuksköterska och fyrabarnsmor är långt ifrån lugnt, nu har jag desssutom tagit klivet vidare och börjat utbilda mig till specialistsjuksköterska i psykiatri.

Hönslördag!

Publicerad 2017-09-30 22:07:53 i Djuren på gården..., Hemma hos oss...,

Efter frukost så åkte jag och Peter iväg till Bauhaus och handlade osb skivor och isolering till sista väggen i hönshuset. Så nu ska vi göra klart väggen mot vedboden och dörren. 

Och klura på om det går att ha en liten lucka åt dem till vintern, så det inte kyler ut på direkten. Om man nu får ha dem ute. Hoppas kunna göra tak på en del av hönsgården, så kan de få lite extra svängrum!

Efter lite hemgjorda hamburgare till lunch så åkte Peter och hämtade havre till hönsorna, jag la mig på soffan och vilade bort det sista av migränen från igår som hängde kvar. Det funkade bra, nu är huvudet okej igen!

Så efter lite foderfix så åkte vi till Peters föräldrar och grävde upp en enorm vinbärsbuske åt hönorna. Eller hmm, grävde lite, sen startade Peter upp ECT traktorn.

Så blev det lite plantering i hönsgården. Vi testar att hägna in den med kompostgaller. Få se hur det går. Givetvis är det meningen att hönsorna ska få greja där, men den ska få rota sig först tänkte vi. Såg direkt en höna på fel ställe... hehe...

Kalkonerna har det gott hos oss. Det är lite skoj, de har liksom en egen ställning och ingår inte i rangordningen som hönskycklingarna. Natten till igår sov den minsta på högsta pinnen under tuppens vinge. Det är sååå konstigt! Men de är ju väldigt pipiga och det kanske triggar någon beskyddarinstinkt eller nåt? 


Jag har googlat kalkoner nu och det verkar som om vi har två kalkonhönor. Men vi får se, egentligen har jag ingen aning.

Fina fåglar, balsam för själen!!

Publicerad 2017-09-24 19:54:10 i Hemma hos oss...,

Kan ju säga att jag behövde detta efter ett tufft avslut på jobbhelgen!


Åkte direkt till Ölme efter jobbet. Där var "mina" kycklingar samlade i en bur och så fick jag välja tupp. När alla var packade och klara så gick vi runt till utehagen för att titta på föräldradjuren. Alla var sååååå fiiiina! Jag är alldeles överväldigad! Tama djur, precis som hos oss, det gick att klappa och plocka upp lite hur man ville!

Det fanns gäss, ankor och kalkoner! Där hade jag kunnat stanna i flera timmar! Jag fick lite snabbintroduktion i kalkonkunskap, fascinerande! Peter vill ju ha kalkoner så jag tittade lite extra, nu måste jag läsa på lite extra för det råkade bli så att två kalkonkycklingar följde med hem!

På bilden åvan så gömmer sig den svarta kalkonen bakom. De är för små för att se kön på än, men har vi tur så är det ett par och så kan vi få fler kalkoner. Annars så blir den ena mat eller så blir det ägg... Ja vi får se, jag är lite ny på detta.


Nedan är Silverudds Blå, spättade kycklingar och en spättad ungtupp som är lite äldre än de små. Blir nog bra det här!

Ja, de ser lite vissna ut, förmodligen är de rädda och undrar vad i hela friden det är som har hänt!!

Det blir nog bättre i morgon när de landat lite.

Vi flyttade ut vår kaxiga Marantupp till ungdomsgården, där får han bo ett par dagar så de nya får en chans. Jag hoppas vi kan ha kvar honom, han är ju så fin men han platsar inte riktigt nu. Så vi får se. Funkar det får han stanna.

Silverudds blå!! (nytillskott)

Publicerad 2017-09-23 19:15:59 i Hemma hos oss...,

Japp, ni läste rätt!! Jag har sprungit på Silverudds Blå, som egentligen var den första rasen jag letade efter! Nu så! 

Det blir en liten roadtrip efter jobbet i morgon, nära och bra, de bor i Kristinehamn. 10 små hönor och en tupp hoppas jag, de är två månader gamnla bara så vi får väl se om det går att se skillnad. Det skulle vara mest spättade hönor och vad de andra var framgick inte. Tuppen är spättad. Så till våren kan vi få olivgröna ägg!!

Bild lånad på google:

 
Visst är de fina? Nu är samlingen så gott som komplett, bara ett par Maranhönor som saknas. Men det får vi se om det blir, verkar ha gått troll i maranerna, hittar inga rimligt nära nu iallafall.
 
Dessa Silverudds är jämngammla med Barnvelderkycklingarna och det kommer funka över vintern. Till våren är de övertaliga igen, då får vi se över beståndet. Har ju en del udda hönor. Sen måste vi ju bestämma oss för hur många av varje vi ska ha. Finns även spekulanter på hönor sedan tidigare, så jag är inte orolig, kommer bli så bra så. Perfekt med kycklingar nu så är det klara hönor till påsk!
 
Rasbeskrivningen nedan är saxad från Kulturhönsföreningen: http://kulturhons.se/wps/silveruddsbla/

Rasbeskrivning Silverudds Blå
För att finna ansvarig för rasen se: Koordinator/Kontaktpersoner

Silverudds blå skapades på 1980-talet av Martin Silverudd.För att skapa rasen använde han sig av en småvuxen produktiv New Hampshire och en småvuxen produktiv Rhode Island Red. Han måste ha använt minst två raser till. Ättlingar till de Cream Legbar han importerade på sent 50-tal, ingick i rasen för att få med genen för blå skalfärg. Den genen gav tillsammans med generna för brunt skal som NH och RIR förde med, SB-ägget dess karaktäristiska gröna färg. Det finns inget noterat mer kring ursprunget, men av Martin Silverudds kvarlämnade anteckningar framgår att han höll Australorps på sin gård. Det troliga är att just Australorps var rasen som gav Silverudds Blå dess karaktäristiska blå färgteckning i fjäderdräkten. SB hette vid Martin Silverudds hastiga bortgång Svensk grönäggsvärpare, vilket får betraktas som ett arbetsnamn.
 Den har felaktigt kallats Isbar, som är namnet på en ras MS skapade innan SB. Namnet är satt som en hyllning till rasens skapare och anspelar på genen för blått i fjäderdräkt och genen för blå skalfärg. Rasen var med största säkerhet inte helt klar vid Martin Silverudds hastiga bortgång 1986. När den sedan spridits i stort antal har den genetiska driften gjort att variationen i storlek, kroppsform, skalfärg, mm är relativt stor.

SGROIsbar_bla_tTupp_n

SB kännetecknas av att den har svart som grundfärg. Det svarta bleks på en del SB av genen för blått, som i enkel uppsättning ger ett blått djur och i dubbel uppsättning ger ett spättat djur. Fjäderdräkten är svart, blå och spättad där framför allt tupparna kan ha inslag av guld eller silver i hals och på sadelfjädrar.

Silverudds blå är till sättet en aktiv och livlig ras.

Silverudds blå värper ca 250 ägg/år.
Äggen är olivgröna till ljusare gröna.
Äggvikten varierar mellan 50 och 60 gram. 

Vikt tupp ca 2,5 kg och höna ca 1,5 kg. Variation förekommer.

 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela