MammaVeronica

Här får ni läsa om mig och mitt liv på landet med min man och fyra barn. Efter flera års kämpande med heltidsstudier lantliv och barnafödande är jag äntligen färdig sjuksköterska!! Jag jobbar heltid inom psykiatrin och livet börjar sakta återgå till ett lite lugnare tempo. Nu ska vi se vad det blir av livet i fortsättningen, nu när en stor milstolpe är passerad!

Silverudds blå!! (nytillskott)

Publicerad 2017-09-23 19:15:59 i Hemma hos oss...,

Japp, ni läste rätt!! Jag har sprungit på Silverudds Blå, som egentligen var den första rasen jag letade efter! Nu så! 

Det blir en liten roadtrip efter jobbet i morgon, nära och bra, de bor i Kristinehamn. 10 små hönor och en tupp hoppas jag, de är två månader gamnla bara så vi får väl se om det går att se skillnad. Det skulle vara mest spättade hönor och vad de andra var framgick inte. Tuppen är spättad. Så till våren kan vi få olivgröna ägg!!

Bild lånad på google:

 
Visst är de fina? Nu är samlingen så gott som komplett, bara ett par Maranhönor som saknas. Men det får vi se om det blir, verkar ha gått troll i maranerna, hittar inga rimligt nära nu iallafall.
 
Dessa Silverudds är jämngammla med Barnvelderkycklingarna och det kommer funka över vintern. Till våren är de övertaliga igen, då får vi se över beståndet. Har ju en del udda hönor. Sen måste vi ju bestämma oss för hur många av varje vi ska ha. Finns även spekulanter på hönor sedan tidigare, så jag är inte orolig, kommer bli så bra så. Perfekt med kycklingar nu så är det klara hönor till påsk!
 
Rasbeskrivningen nedan är saxad från Kulturhönsföreningen: http://kulturhons.se/wps/silveruddsbla/

Rasbeskrivning Silverudds Blå
För att finna ansvarig för rasen se: Koordinator/Kontaktpersoner

Silverudds blå skapades på 1980-talet av Martin Silverudd.För att skapa rasen använde han sig av en småvuxen produktiv New Hampshire och en småvuxen produktiv Rhode Island Red. Han måste ha använt minst två raser till. Ättlingar till de Cream Legbar han importerade på sent 50-tal, ingick i rasen för att få med genen för blå skalfärg. Den genen gav tillsammans med generna för brunt skal som NH och RIR förde med, SB-ägget dess karaktäristiska gröna färg. Det finns inget noterat mer kring ursprunget, men av Martin Silverudds kvarlämnade anteckningar framgår att han höll Australorps på sin gård. Det troliga är att just Australorps var rasen som gav Silverudds Blå dess karaktäristiska blå färgteckning i fjäderdräkten. SB hette vid Martin Silverudds hastiga bortgång Svensk grönäggsvärpare, vilket får betraktas som ett arbetsnamn.
 Den har felaktigt kallats Isbar, som är namnet på en ras MS skapade innan SB. Namnet är satt som en hyllning till rasens skapare och anspelar på genen för blått i fjäderdräkt och genen för blå skalfärg. Rasen var med största säkerhet inte helt klar vid Martin Silverudds hastiga bortgång 1986. När den sedan spridits i stort antal har den genetiska driften gjort att variationen i storlek, kroppsform, skalfärg, mm är relativt stor.

SGROIsbar_bla_tTupp_n

SB kännetecknas av att den har svart som grundfärg. Det svarta bleks på en del SB av genen för blått, som i enkel uppsättning ger ett blått djur och i dubbel uppsättning ger ett spättat djur. Fjäderdräkten är svart, blå och spättad där framför allt tupparna kan ha inslag av guld eller silver i hals och på sadelfjädrar.

Silverudds blå är till sättet en aktiv och livlig ras.

Silverudds blå värper ca 250 ägg/år.
Äggen är olivgröna till ljusare gröna.
Äggvikten varierar mellan 50 och 60 gram. 

Vikt tupp ca 2,5 kg och höna ca 1,5 kg. Variation förekommer.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

mammaveronica

Här får ni läsa om mig och mitt liv på landet med min man och fyra barn. Efter flera års kämpande med heltidsstudier lantliv och barnafödande är jag äntligen färdig sjuksköterska!! Jag jobbar heltid inom psykiatrin och livet börjar sakta återgå till ett lite lugnare tempo. Nu ska vi se vad det blir av livet i fortsättningen, nu när en stor milstolpe är passerad!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela