NurseCarlsson

Här får ni läsa om mig och mitt liv på landet med min man och fyra barn. Efter flera års kämpande med heltidsstudier lantliv och barnafödande är jag äntligen färdig sjuksköterska!! Jag jobbar heltid inom psykiatrin och livet börjar sakta återgå till ett lite lugnare tempo. Eller inte... Livet som sjuksköterska och fyrabarnsmor är långt ifrån lugnt, nu har jag desssutom tagit klivet vidare och börjat utbilda mig till specialistsjuksköterska i psykiatri.

Isabellornas nya polare! (lusfiorna)

Publicerad 2018-01-13 17:55:36 i Hemma hos oss...,

Jamen här kör vi på med hönseriet! Hittade en annons med snygga Brahmor utanför Mantorp i östergötland som jag nappade på! Hon hade inga isabellfärgade kvar att sälja, men däremot guldsvartbandade! Helt underbart, för vid det här laget har jag ju läst att just den färgen behövs i avelsarbetet med isabellfärgade för attt annars tenderar hönorna att bli mindre och mindre. Man måste ju hålla rasstandarden! Så jag åkte!
Tjatade lite om bild på hönorna, men fick ingen. Jaja, jag åkte. 
Och sååå fina hönor! Men de bodde trångt, så trångt att jag blev lite ledsen. Damen som sålde ursäktade sig för trångboddheten och berättade att det var därför hon sålde. Jag köpte det....
Jag fick välja själv bland hönorna, när jag plckat upp dem så kom hon och sprejade dem under vingarna med såpvatten... Då fattade jag lite misstankar, men hon försäkrade mig om att det var i förebyggande syfte. Så de inte skulle få löss. Jaja, tänkte jag, om hon är så dum att hon tror att det går att förebygga med såpvatten så kan hon väl få tro det.. Hos mig så blir det inga sporadiska såpsprejningar. Dock så drog jag öronen åt mig och kollade dem grundligt innan jag stoppade ner dem i transportlådan. Jag såg inga löss. DÅ.
 
Väl hemma efter 5 timmars bilresa så ställde jag lådan i hönsgården, kollade hönorna en och en innan jag släppte ut dem. Riktigt ordentligt denna gång, vände dm upp och ner och kollade igenom fjädrarna. Sista hönan hittade jag löss på!! 
Vad ska jag säga?? Paniiik! Fort in med dem i lådan igen! Och vad göra nu liksom?? Så less, om det inte hade varit så långt så hade hon fått tillbaka dem! Men fem timmar resa igen?? Nääe! Och dessutom så känns det ju lite som att jag räddat dem ju! Hur skulle jag kunna lämna tillbaka dem till det där?? De hade ju inget sand/jordbad som de enligt lag ska ha, och då är det ju klart de får löss och annat skit när de inte kan sköta sin hygien.
Så nu kör vi lusbehandlinhg. Jag vet ju att man kan dränka löss med såpabad, så det blev starten.
Så fick de bo i en kaninbur inne ett tag, tills de blivit fönade torra allihop. Man kan ju inte ställa ut blöta hönor. Och så var ju Peter och jag tvungna att fixa en karantänhörna i laggården, för de kan ju inte flytta in i hönshuset förrens de är lusfria.
Men skam den som ger sig, vi fick ihop ett ställe åt dem som blev riktigt bra. Dock ett mörkt hörn i laggården. Damerna har varit oföretagsamma och lite apatiska ett tag, inte alls som jag är van att se hönor. Idag, när jag äntligen är ledig så har jag fixat en lampa och flyttat i en av ungtupparna till dem för att se om det blir mer fart på dem. Och det blev det! Idag har de varit runt och sprätt och försökt sätta ungtuppen på plats! Nu hoppas jag bara att de börjar använda sin bad tunna!! De behöver det!
 
Hur som helst, i osdags såg jag en lus, så de finns kvar. Hönorna pudras med kiselgur då och då, inredningen också förstås. Jag hade tänkt flytta indem till de andra i helgen, men nu tror jag att de får bo här minst två veckor. Sen måste vi bestämma oss för hur vi ska göra. Eftersom hönskvalster bor i väggarna så tror jag att allt kommer att gå bra bara lössen lämnar hönorna. Det är minusgrader i laggården(ett par dagar iallafall, inte nu) vilket ska missgynna lössen. Jag vill inte ha in detta i nya hönshuset, det skulle inte gå att sanera på rätt sätt. Här är det nog kört också, blir det löss i väggarna kan de överleva upp till tio år utan höns... 
Men oj vad de är fina! De är så fina så det är inte klokt! Jag vill så gärna att de ska bli lusfria och må bra!
Mitt i allt luselände så har Silveruddarna börjat lägga ägg! Olivgröna och något mer brungrönt. Lite för mycket färgvariation för att jag ska tro på att de är renrasiga, men kanske, jag ska läsa på lite om det. Hur som helst är de superfina!
Så roligt med färgglada ägg! Ser framemot vårat påskris!!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela